dinsdag 16 oktober 2012

Aardbeien slagroomtaart

Aardbeien slagroomtaart

Zomerkoninkjes. Wie houdt er nu niet van? Deze heerlijke vruchten zijn natuurlijk vers uit eigen tuin het lekkerst. En in combinatie met vers geklopte slagroom zijn ze hemels. 

Dus gelukkig vond ik in het Gebak Kookboek van de Blue Band een recept met deze hemelse combinatie. 

Het eindresultaat: een zalige aardbeien slagroomtaart, perfect voor na een zomerse zondagslunch of picknick. 

Voor het maken van deze taart wil ik je eigenlijk maar één ding op het hart drukken: gebruik enkel verse aardbeien, die stralend rood, stevig en geurig zijn. 


Hoewel ik het leuk vind om tijdens het bakken seizoensgebonden producten te gebruiken, wil ik voor deze taart graag een uitzondering maken. Aardbeien zijn bijna het hele jaar verkrijgbaar en zo kun je deze taart bijvoorbeeld ook in het najaar maken, wanneer het buiten grauw, grijs en koud is en je behoefte hebt aan een lekkere taart die zonnige gezelligheid oproept. 


Ingrediënten
  • 6 eieren (gesplitst)
  • 200 g suiker
  • 28 g vanillesuiker (3,5 zakje)
  • 2,5 theelepel citroenrasp
  • 75 g bloem
  • 50 g maizena
  • snufje zout
  • 750 ml slagroom
  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 3 eetlepels halfvolle melk
  • 1 zakje nougatine (150 g)
  • 200 g aardbeien
Extra nodig
springvorm met een doorsnede van 24 cm, bakpapier, spuitzak, kookpan
Tijd (ongeveer)
75 minuten bereiding, 60 minuten oven, 60 minuten wachten

  • Maak eerst de gebaksslagroom. Week hiervoor drie blaadjes witte gelatine ongeveer 5 minuten in ruim koud water. Roer in een hittebestendige kom 1 eierdooier, 25 g suiker, 1 zakje vanillesuiker en 3 eetlepels koude melk door elkaar. 
  • Zet de kom op een pan met heet/zacht kokend water en klop het mengsel au bain marie tot het enigszins gebonden en schuimig is. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los deze al roerende in het warme dooiermengsel op. Haal de kom van de pan en laat het mengsel afkoelen, maar nog niet opstijven.
  • Klop in een gekoelde kom ½ liter koude slagroom met 25 g suiker stijf. Roer het eimengsel luchtig door de slagroom en zet de slagroom ongeveer 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 165°C. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de vorm in. Splits 5 eieren. Klop in een kom vijf eierdooiers met 45 g suiker tot een luchtige en romige crème, die als een dik lint van je garde afloopt.
  • Klop in een vetvrije kom vijf eiwitten met een snufje zout heel stijf. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk 70 g suiker en 20 g vanillesuiker toe. Schep het eiwit en de citroenrasp op de dooiercrème. Zeef hier de bloem en de maizena boven. Spatel alles heel luchtig door elkaar. Giet het beslag in de springvorm en strijk het glad. Bak deze biscuitbodem in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 60 minuten gaar.
  • Laat de bodem eerst iets in de vorm afkoelen en stort deze dan op een taartrooster. Laat de bodem nu helemaal afkoelen en snijd hem vervolgens in drie lagen. Het is verstandig om eerst een ondiepe verticale inkeping van boven naar beneden in de taart te maken, zodat je straks de drie lagen in de goede positie terug kan plaatsen.
  • Bestrijk de onderste twee taartlagen met ongeveer 3/4 deel van de gebaksslagroom en zet de drie lagen weer op elkaar. Bestrijk met een deel van de resterende slagroom de zijkant van de taart en bedek deze zijkant met de nougatine. Bestrijk de bovenkant van de taart met de overgebleven slagroom. 
  • Klop vervolgens 250 ml slagroom stijf en zoet de slagroom tijdens het kloppen naar eigen smaak met suiker. Halveer de aardbeien en garneer de taart naar eigen inzicht met de slagroom en de aardbeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten