donderdag 18 april 2013

Kwarktaart met banaan

Kwarktaart met banaan
Misschien heb ik dit nog niet eerder gezegd, maar ik ben echt dol op kwarktaart. En met dit recept uit Het Hummingbird Bakboek van Tarek Malouf is het echt heel erg makkelijk om snel een kwarktaart op tafel te zetten. 

Ik zeg nu trouwens wel kwarktaart, maar in het originele Engelse Hummingbird-recept wordt deze taart een 'Fridge-set banana cheesecake' genoemd. In het Nederlands wordt cheesecake dus vertaald naar kwarktaart, terwijl het toch echt twee verschillende kaastaarten zijn. 

Toch is deze taart ook geen echte cheesecake te noemen. Het is een variant erop, waarbij geen oven nodig is. Net als bij een kwarktaart zet je de taart namelijk in de koelkast om op te stijven. De taart is om deze reden dan ook steviger en compacter van textuur dan de cheesecake uit de oven. 

Maar goed, of het nu een kwarktaart of een cheesecake is, hij smaakt echt verrukkelijk. De banaan is niet al te nadrukkelijk aanwezig, maar zorgt wel voor een lekkere frisheid. 

Tip: het recept bevat gelatine, dus vegetariërs moeten hiervoor een vegetarisch alternatief zoeken, zoals Agar Agar.

Ingrediënten
  • 200 g volkorenbiscuits
  • 175 g boter, gesmolten
  • 10 blaadjes gelatine
  • 200 g gepelde bananen, fijngeprakt + 1 extra banaan voor de garnering
  • ¾ dl sinaasappelsap
  • 300 g verse roomkaas
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • 3 eidooiers
  • 2 ½ dl slagroom
Extra nodig
Een ingevette en met bakpapier beklede springvorm van 23 centimeter doorsnee, foodprocessor
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, minstens 120 minuten wachten

  • Breek de volkoren biscuits in stukken en maal ze fijn in een foodprocessor. 
  • Giet langzaam de gesmolten boter in de draaiende machine. 
  • Kneed het mengsel nog even goed door met je handen. 
  • Druk het mengsel uit op de bodem van de springvorm en druk het met de bolle kant van een lepel aan tot het een gladde, stevige bodem is.
  • Zet deze bodem in de koelkast terwijl je de vulling maakt. 
  • Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. 
  • Doe de geprakte bananen en het sinaasappelsap in een (steel)pan en verwarm dit op laag vuur tot de bananen gaar zijn. Draai het vuur uit en laat de bananen iets afkoelen. 
  • Doe de verse roomkaas met de suiker en de eidooiers in een kom en klop met een handmixer op de laagste stand tot het een heel glad en dik mengsel is. 
  • Klop in een mengkom de slagroom met een handmixer lobbig, maar niet te stijf. Spatel er met een metalen lepel het roomkaas-mengsel door.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en doe ze in de warme (niet te hete) bananenpuree (te grote hitte doet de bindkracht van de gelatine verdwijnen). 
  • Roer het mengsel goed door, tot de gelatine is opgelost. 
  • Schep een beetje roomkaasvulling in de bananenpuree en roer goed om hem luchtiger te maken, voeg daarna nog wat toe. 
  • Schep dan alle bananenpuree door de roomkaasvulling tot alles goed vermengd en glad is. 
  • Giet/schep de vulling op de deegbodem, strijk het glad en laat hem goed afkoelen. 
  • Zet de vorm minstens 2 uur, maar liever tot de volgende dag in de koelkast om op te stijven.
  • Garneer de taart voor het aansnijden met plakjes banaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten