Citroenmakronen

Citroenmakronen
 
 
Het bekende gezegde zegt ‘Als het leven je citroenen geeft, maak er dan limonade van’. Hoewel verse limonade natuurlijk heerlijk is, zou ik ervoor kiezen om van de citroenen deze verrukkelijke citroenmakronen maken. De lichte meringue-achtige koekjes hebben een heerlijke zachte en chewy binnenkant, een knapperige buitenkant en dankzij de citroen een zeer verfrissende smaak. Het is de perfecte traktatie voor een zonnige dag.

Ja, ik weet dat we de zonnige zomer inmiddels achter ons gelaten hebben, maar er liggen nog vele mooie zonnige herfstdagen in het verschiet (dat hoop ik tenminste van harte). En anders haal je op een mistroostige dag met deze koekjes gewoon de zomerse gezelligheid in huis. In het originele recept (uit het bakboek Home sweet home) worden de koekjes op bakpapier gebakken, maar omdat ik nog een heel pak ouwelvellen had liggen, heb ik de helft van de makronen hierop gebakken. Ik moet eerlijk zeggen dat het qua smaak niets toevoegt, maar het ziet er wel ontzettend leuk uit: en het oog wil soms ook wat.


Ingrediënten
  • 3 eiwitten
  • ¼ tl wijnsteenzuur
  • ½ tl vanille-extract
  • rasp van 1 citroen
  • 230 g poedersuiker, gezeefd
  • 115 g amandelmeel
  • ouwelvellen (naar keuze)
Extra nodig
Spuitzak met een rond spuitmondje, twee of drie bakplaten, bakpapier
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 15-18 minuten oven, 30 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed de bakplaten met bakpapier of de ouwelvellen.
  • Klop de eiwitten in een vetvrije kom schuimig.
  • Voeg het wijnsteenzuur en het vanille-extract toe. Blijf de eiwitten kloppen, tot ze dik, wit en glanzend zijn.
  • Vouw met een rubberen spatel of een deegkrabber voorzichtig en geleidelijk de citroenschil, poedersuiker en gemalen amandelen door de eiwitten. Belangrijk is om te blijven scheppen vanaf de bodem en van onder naar boven te werken: ze leg je de ene laag beslag op de ander (vouwen). Roer niet door het beslag.
  • Doe het mengsel in de spuitzak en spuit, met het spuitmondje laag bij de bakplaat, platte cirkels van ongeveer 5 centimeter doorsnee op de bakplaat. Laat ongeveer 4 centimeter ruimte tussen de koekjes vrij, want ze lopen uit.
  • Bak de koekjes ongeveer 15-18 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin van kleur zijn met een stevige bovenkant, die niet indeukt als je er op drukt.
  • Laat de makronen buiten de oven iets afkoelen op de bakplaat en steek ze daarna los met een paletmes. Doe dit voorzichtig want de koekjes kunnen snel breken. Als je de makronen op ouwel gebakken hebt, breek dan de ouwel rondom de makronen af.
  • Laat de makronen helemaal koud worden op een rooster.

 

Reacties

  1. Dat ziet er goed uit. Wil het gelijk proberen, maar waar haal je wijnsteenzuur?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Erik,
      Ik heb mijn potje wijnsteenzuur online gekocht. Toevallig kwam ik het laatst ook tegen bij de biologische winkel bij ons in het dorp, dus misschien is het ook in een biologische winkel bij jou in de buurt te koop.
      groetjes Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten