donderdag 31 oktober 2013

Gevulde sinaasappels

Gevulde sinaasappels
De sinaasappel. Dit ‘appeltje van oranje’ is één van de meest geliefde citrusvruchten. En terecht, want naast het feit dat hij erg gezond is, is hij ook ontzettend lekker én veelzijdig. 

Niet alleen heeft hij heerlijk zoet vlees dat je zo kunt eten, maar het frisse sap is een lekkere dorstlesser en een geweldige smaakmaker in sommige gerechten. Wanneer je deze sappige en lekkere vrucht gepeld hebt hoef je de schil niet weg te gooien, want ook deze kan gegeten worden: je kunt bijvoorbeeld de sinaasappelschil konfijten en omhullen met chocolade voor een verrukkelijke traktatie. 

In de donkere, grauwe en kille wintermaanden die voor de boeg liggen zorgt de sinaasappel voor een beetje zonneschijn in mijn huis. 


En omdat er bij ons in huis vaker sinaasappelsap uit pak gedronken wordt dan dat we onze tanden in een vers exemplaar zetten, besloot ik dat het tijd was voor een recept met deze oranje vrucht. Mijn keuze is gevallen op gevulde sinaasappels. Dit zoete en kleurrijke dessert is heerlijk licht, luchtig en fris. Het is een geweldige afsluiting van de avondmaaltijd. 

Tip: het recept vraagt om het citroensap van één citroen. Nu variëren citroenen vaak in formaat, wat resulteert in verschillende hoeveelheden sap. Een zoekopdracht op het internet leert dat je gemiddeld 3 eetlepels citroensap uit één citroen haalt. Je kunt deze hoeveelheid gebruiken voor dit recept, of anders gewoon op je gevoel en smaak afgaan.

Ingrediënten 
  • 4 grote sinaasappels + eventueel 1 extra voor garnering
  • 5 blaadjes gelatine (8 gram)
  • 300 g sinaasappelsap, vers geperst
  • sap van 1 citroen
  • 100 g kristalsuiker + eventueel extra voor garnering
  • 400 g slagroom + eventueel extra voor garnering
Extra nodig:
citruspers, eventueel een spuitzak met spuitmondje
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, minstens 3 uur wachten

  • Snijd vier sinaasappels doormidden. Pers ze uit (zorg ervoor dat de schil intact blijft) en bewaar 300 gram van het sap. 
  • Schraap al het resterende vruchtvlees uit de schillen en bewaar de lege schillen.
  • Week de gelatine in 100 gram sinaasappelsap. Verhit dit vervolgens tot ongeveer 60°C, tot de gelatine helemaal is opgelost. 
  • Roer 200 gram sinaasappelsap, het citroensap en 100 gram kristalsuiker erdoor. 
  • Laat het mengsel afkoelen. Klop ondertussen 400 gram slagroom lobbig.
  • Spatel de lobbige slagroom door het sinaasappelmengsel.
  • Vul de halve sinaasappels met het mengsel. Zet de sinaasappels minstens 3 uur in de koelkast om de vulling te laten opstijven. 
  • Versier ze voordat je ze serveert eventueel met een rozetje gezoete slagroom en een schijfje sinaasappel.



Bron recept: De Banketbakker, Cees Holtkamp

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen