zondag 20 april 2014

Frambozen-kwarktaartjes

Frambozen-kwarktaartjes
Toen ik eerder deze week deze frambozen-kwarktaartjes maakte, vond ik het bijna jammer dat ik al een keuze voor een paasbaksel had gemaakt. Deze kleine lekkernijen had ik anders vandaag met veel liefde en plezier aan mijn familie voorgeschoteld. Het zijn echt fantastische taartjes. Op de heerlijke crunchy koekbodem ligt een hemels lekkere vulling die zoet, fris, zacht & romig is en boordevol frambozen zit. Op deze vulling ligt een dekentje van frisse frambozengelei. De zachtheid van de kwark is samen met de zoet-zure smaak van de frambozen echt een verrukkelijke combinatie. Elke hap is puur genieten. 

Sinds ik de mascarpone-kwarktaart met witte chocolade & frambozen gemaakt heb, hoopte ik eigenlijk een kwarktaart-recept te vinden waarmee ik een nét zo lekkere, maar minder machtige en calorierijke, taart zou kunnen maken.

Al na één hap van een van deze taartjes wist ik dat mijn "missie" geslaagd was. Omdat deze frambozen-kwarktaartjes niet zo machtig zijn weet ik zeker dat ze een geweldige afsluiting van een etentje zullen vormen. Ook op een mooie paasdag als vandaag, wanneer je jezelf waarschijnlijk aan heel veel lekkernijen zult verlustigen, is er zeker nog wel een plekje vrij voor deze lekkernij. 

Tip: je kunt ook heel eenvoudig één grote taart van dit recept maken. Gebruik dan een taartring van 16,5 centimeter doorsnede en 6 centimeter hoog ~ In dit recept wordt een flinke hoeveelheid frambozen gebruikt en (helaas) zijn frambozen vaak nogal prijzig. Gelukkig smaken de taartjes ook heel erg lekker wanneer je de frambozen in de taartjes weglaat en ze alleen met de frambozengelei bestrijkt. 


Ingrediënten
  • 150 g speculaas
  • 65 g boter
  • 6 blaadjes gelatine
  • sap van ½ citroen
  • 2 eierdooiers
  • 80 g kristalsuiker
  • 200 g naturel kwark
  • 250 ml slagroom
  • 400 g frambozen
Extra nodig
7 bakringen van 7 centimeter doorsnede, bakpapier, keukenmachine, staafmixer
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, minstens 6 uur wachten


  • Leg een vel bakpapier op een groot plat bord (of snijplank). Bekleed de binnenkant van de bakringen met bakpapier (plak het papier met wat boter vast aan de ring) en plaats de ringen op het bord/snijplank. 
  • Maal 150 g speculaas fijn. Smelt de boter en meng deze met de gemalen speculaas. 
  • Verdeel het mengsel over de bodempjes van de ringen en druk goed aan met de achterkant van een lepel. 
  • Zet in de koelkast. 
  • Week 4 blaadjes gelatine in ruim koud water.
  • Klop de eierdooiers op met 40 g kristalsuiker. Voeg de kwark toe en klop goed door.
  • Klop in een andere kom de slagroom lobbig met 40 g kristalsuiker. 
  • Verwarm het citroensap. Knijp de gelatine goed uit en voeg deze toe aan het sap. Roer tot de gelatine volledig is opgelost en laat afkoelen. 
  • Doe het afgekoelde citroensap bij het kwarkmengsel en klop nog even stevig door.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door het kwarkmengsel. 
  • Verdeel 100 g frambozen over de taartbodempjes en giet hier bijna de helft van het kwarkmengsel over.
  • Verdeel opnieuw 100 g frambozen over de ringen en giet er het resterende kwarkmengsel over heen. 
  • Strijk het kwarkmengsel glad en laat de taartjes minstens 6 uur (maar liever de hele nacht) opstijven in de koelkast. 
  • Verwijder de ringen en trek daarna voorzichtig het bakpapier los. 
  • Los 2 blaadjes gelatine op in ruim koud water. 
  • Pureer 200 g frambozen met de staafmixer en druk de puree door een zeef om de zaadjes te verwijderen. 
  • Verwarm de frambozencoulis in een pan. Knijp de gelatine goed uit en voeg deze toe aan de coulis. Roer tot de gelatine volledig is opgelost en laat afkoelen.
  • Strijk de frambozengelei voorzichtig over de bovenkant van de taartjes. 


Frambozen-kwarktaart




Bron recept: Juliette's Speculoos

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen