Homemade Snickers

Homemade Snickers
 

De regels omtrent snoepen waren vroeger bij ons thuis altijd glashelder: er mocht pas een snoepje uit het snoepblik/pot gepakt worden als mijn moeder daar toestemming voor gegeven had. Zelfs als ze was werken durfde ik deze regel niet stiekem te overtreden maar belde ik haar op om haar goedkeuring te vragen.

Mijn favoriete snoepgoed was (en is nog steeds een beetje) de Bounty, maar ook andere chocolade-snoeprepen gingen er bij mij en mijn familieleden in als zoete koek. Snickers werden er echter zelden tot nooit gegeten, slechts heel af en toe werd er in de aanbieding een zakje gekocht. Ik heb eigenlijk geen idee waarom dit zo was, misschien stond de smaak ons niet zo aan. Dat is (gelukkig) tegenwoordig wel anders: ik vind de combinatie van chocolade, pinda’s, karamel & nougat er één om van te smullen.

Een tijdje geleden begon ik mezelf af te vragen of ik deze lekkernij misschien zelf zou kunnen maken. Blijkbaar was ik niet de enige met deze gedachte, want op het internet circuleren talloze Snickers-recepten. Dit recept van het blog How Sweet It Is zag er het verleidelijkst uit. Om eerlijk te bekennen was ik, voordat ik aan de slag ging, er niet echt van overtuigd dat het resultaat zou smaken als een échte Snickers: dat leek me gewoonweg onmogelijk. In plaats van homemade Snickers was ik al van plan om ze pinda-chocolade repen te noemen...

Maar na één hap smolt alle twijfel als sneeuw voor de zon: ze smaken écht als Snickers. Mijn proefpanel en ik vonden ze zelfs smaakvoller dan de fabrieksexemplaren, deze zullen dus vanaf heden ook niet meer gekocht worden. Wel een kleine waarschuwing vooraf: deze homemade Snickers zijn gevaarlijk lekker, één hap en je wilt ze allemaal.

Tips: persoonlijk vind ik deze homemade Snickers het lekkerst wanneer je ze vanuit de koelkast serveert en niet op kamertemperatuur laat komen. Wanneer de Snickers op kamertemperatuur zijn, worden ze namelijk erg zacht en kleverig ~ Wil je een Snickers-reep die helemaal omhuld is met chocolade? Volg dan gewoon het recept zoals hieronder beschreven, maar laat de laatste chocolade-pindakaas laag weg. Snijd de Snickers-koek in langwerpige repen, prik elke reep aan een stevige (bonbon)vork en dompel de reep onder in getempereerde melkchocolade (die je eventueel met pindakaas gemengd hebt). Leg de repen dan op een rooster zodat de chocolade uit kan harden.


Ingrediënten

  • 400 g melkchocolade, grof gehakt
  • 180 g pindakaas
  • 60 g boter, in blokjes
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 60 ml zoete gecondenseerde melk
  • 1 pot (213 g) marshmallow fluff vanille
  • 1 tl vanille-extract
  • 400 g zachte karamel fudge
  • 60 ml slagroom
  • 200 g gezouten pinda’s, grof gehakt

Extra nodig
Rechthoekige hoge bakvorm van 18 bij 28 centimeter (of 20 x 30 cm), bakpapier of aluminiumfolie.
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 6 uur wachten

Werkwijze


  • Vet de bakvorm lichtjes in en bekleed deze met bakpapier. Zorg ervoor dat zowel de bodem als alle zijden bekleed zijn en dat het papier over de randen van de vorm hangt. Wanneer je de vorm met aluminiumfolie bekleed, hoef je de vorm niet in te vetten.
  • Smelt 200 g grofgehakte melkchocolade en 60 g pindakaas au bain-marie. Roer er goed doorheen, zodat je een mooi egaal & glad mengsel zonder klontjes krijgt.
  • Giet het chocolade-mengsel in de bakvorm en strijk het glad. Zet de vorm ongeveer 1 uur in de koelkast, of tot de chocolade helemaal hard geworden is.
  • Smelt 60 g boter (in blokjes) in een steelpan boven matig vuur.
  • Voeg de fijne kristalsuiker en de gecondenseerde melk toe. Roer tot de suiker is gesmolten en breng dan het mengsel aan de kook.
  • Draai het vuur laag en kook het mengsel voor 5 minuten, terwijl je continu blijft roeren.
  • Voeg de marshmallow fluff, 60 g pindakaas en 1 tl vanille-extract toe en meng dit er goed doorheen, tot je een egaal mengsel gekregen hebt.
  • Giet dit nougat-mengsel in de bakvorm op de chocoladelaag en strijk het glad. Zet de vorm ongeveer 1 uur in de koelkast, of tot het mengsel helemaal koud en opgesteven is.
  • Doe de fudge samen met de slagroom in een steelpan en plaats deze boven laag vuur.
  • Laat de fudge, onder regelmatig roeren, smelten. Blijf roeren tot je een glad mengsel gekregen hebt. Dit duur ongeveer 10 minuten. Blijf tijdens het smelten in de buurt van de pan, want voor je het weet brandt de fudge aan.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de grofgehakte pinda’s toe. Zorg ervoor dat de pinda’s goed vermengd worden met de gesmolten fudge.
  • Giet de gesmolten fudge in de bakvorm op de nougat-laag. Zet de vorm ongeveer 1 uur in de koelkast, of tot het fudge mengsel helemaal koud en opgesteven is.
  • Smelt 200 g grofgehakte melkchocolade en 60 g pindakaas au bain-marie. Roer er goed doorheen, zodat je een mooi egaal & glad mengsel zonder klontjes krijgt.
  • Giet het chocolade-mengsel in de bakvorm over de fudge-pinda-laag en strijk het glad. Zet de vorm nog enkele uren in de koelkast.
  • Haal de Snickers-koek uit de vorm. Wanneer je de vorm met bakpapier bekleed hebt, is het verstandig om de vorm even kort in een laagje heet water te plaatsen, zodat je de Snickers-koek gemakkelijk aan het bakpapier eruit kunt trekken.
  • Snijd de Snickers-koek in de gewenste vorm. 



Reacties

  1. Nog even uitharden en dan de laatste laag chocolade erop! Het tussendoor proeven heeft me gezegd dat het niet vies kan zijn. De marshmallow fluff was nog wel een dingetje de drie ah waar ik kom hadden het niet, de tuksewinkels ook niet maar de jumbo wel, naturel smaak. Maar zeker een goed alternatief in dit recept. Lekker kleverig dat wel �� Leuk dat je de handvatten hebt gegeven om zelf Snickers te maken! Top!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het smaakt Echt heerlijk.
    Alleen smelt mijn marsmallow erg snel nadat het uit de koelkast komt. Hoor voorkom ik dit?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reacties
    1. Voor zover ik weet is dit recept glutenvrij. Maar ik heb geen ervaring met een glutenallergie. Ik zou voor de zekerheid de verpakkingen van de producten lezen.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen
  4. je kan de fluff ook zelf maken, is weinig moeite. grtn kenneth

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Op 1 of andere manier smelt het suiker niet met het boter en de gecondenseerde melk. Wat doe ik verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi!
      Ik vind het moeilijk inschatten wat er mis zou kunnen gaan. Klontert de suiker samen?
      Ik zou in ieder geval gewoon even geduld hebben en rustig door blijven roeren. En de temperatuur wat hoger zetten. Door de warmte moet de suiker echt gaan smelten.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten