donderdag 30 maart 2017

Mokkataartje

Mokkataartje
Een echte klassieker onder de taarten is natuurlijk de mokkataart. Een taart die denk ik niemand kan weerstaan: het is er echt eentje om je vingers bij af te likken. Meestal bestaat een mokkataart uit een aantal lagen luchtige biscuit, afgewisseld met mokkabotercrème en wordt hij versierd met chocoladekrullen, nougatine en/of mokkaboontjes. 

Ik heb al een aantal jaar een verrukkelijk exemplaar in mijn bakrepertoire zitten (zonder biscuitlagen overigens), maar recentelijk heb ik een nieuwe variant gemaakt met Verkade Mokka Sticks. Met een mokkataart(je) haal je altijd al een feestje in huis, maar deze koekjes maken dit feestje helemaal compleet. De krokante wafelsticks met mokkcrèmevulling combineren echt heel erg goed met de zachte & luchtige biscuitlagen en de romige & fluweelzachte mokkabotercrème die je tong zachtjes streelt. 

Ze geven het taartje net dat beetje extra’s. Mij mag je er op elk moment van de dag een stukje van geven. 


Ingrediënten
  • 6 eieren
  • 215 g fijne kristalsuiker
  • 4 zakjes vanillesuiker
  • 100 g bloem, gezeefd
  • 3 el oploskoffie
  • 2 ¼ tl kokend water
  • 1 eidooier
  • 375 g boter
  • 60 g poedersuiker
  • 3 verpakkingen Verkade Mokka Sticks
Extra nodig
Grote bakplaat, bakpapier, spatel, theedoek
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 15-20 minuten oven, 15 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Klop 4 eieren met 100 g fijne kristalsuiker en 1 zakje vanillesuiker tot een lichte en luchtige crème die als een dik lint van je garde loopt.
  • Spatel luchtig de bloem erdoor.
  • Verdeel het beslag over de bakplaat en strijk het met een spatel uit tot een egale laag van ca. 1 – 1,5 cm dik.
  • Bak de biscuitbodem in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar. 
  • Leg ondertussen een schone en droge theedoek op je werkvlak met daarop een vel bakpapier.
  • Haal de biscuitbodem uit de oven en laat hem 1 minuut afkoelen op de bakplaat.
  • Keer de bakplaat boven de theedoek en trek voorzichtig het bakpapier van de biscuitbodem. 
  • Laat afkoelen. 
  • Maak de mokkabotercrème.
  • Los 3 el oploskoffie op in 2 ¼ tl kokend water. Roer door elkaar en laat afkoelen. 
  • Klop 2 eieren, 1 eidooier, 115 g fijne kristalsuiker en 3 zakjes vanillesuiker in een hittebestendige kom los. 
  • Klop dit eimengsel au bain-marie tot een luchtige en romige crème, die als een dik lint van je garde loopt.
  • Zet de kom in een bak met ijskoud water en klopt het eimengsel tot het koud is. 
  • Roer in een andere kom 375 g boter op kamertemperatuur zacht en romig. Voeg er 60 poedersuiker aan toe en klop dit goed door elkaar tot het mengsel zacht en luchtig is. 
  • Meng het eimengsel beetje voor beetje door het botermengsel. Roer de crème eerst glad voor je er weer een deel van het eimengsel aan toevoegt. 
  • Klop druppelsgewijs de afgekoelde sterke koffie door de crème. Stop met toevoegen van de koffie wanneer je de mokkacrème sterk genoeg van smaak vindt.
  • Knip uit een vel (bak)papier een vierkant van 14 bij 15 centimeter. 
  • Snijd met behulp van dit vierkant, vier vierkanten uit de afgekoelde biscuitplak. 
  • Leg één van de vier biscuitplakken op een taartschaal. Bestrijk deze plak met een laag mokkabotercrème.
  • Leg hier een tweede biscuitplak op, druk aan, en besmeer ook deze met een laag botercrème. 
  • Leg op deze laag botercrème een laag Verkade Mokka Sticks (als het goed is passen er precies 16 stuks op) en druk de Sticks aan. 
  • Bestrijk de Verkade Mokka Sticks met een laag botercrème en leg hier een biscuitlaag op. Druk aan. 
  • Bestrijk deze biscuitlaag met een laag botercrème en leg hier de laatste biscuitlaag op. 
  • Bestrijk de boven- en zijkant van de taart met de resterende mokkabotercrème en duw tegen de zijkant van de taart Verkade Mokka Sticks. 
  • Versier de taart eventueel nog met wat mokkaboontjes. 
  • Serveer.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen