Noorse appelcake

Noorse appelcake

Al kuierend door de boekhandel gebeurt het wel eens dat ik op slag verliefd word op een bakboek. En dat kan zijn omdat de foto’s mij aanspreken, of de recepten, of dat de gehele look and feel van het boek gewoon fantastisch is. Op zo’n moment kan ik het ook niet meer terugplaatsen in de kast, maar gaat het mee naar huis. 

En zo werd enkele weken geleden de inhoud van mijn boekenkast aangevuld met het boek Fika & Hygge. Comforting cakes and bakes from Scandinavia with love van Brontë Aurell. Bij het zien van al die verrukkelijke Scandinavische baksels liep het water mij letterlijk in de mond en vroeg ik mijzelf af waarom fika en hygge nog niet prominent in mijn levensstijl aanwezig zijn. 


Voor als je nog niet helemaal bekend bent met deze concepten: fika is een soort van koffiepauze met bijvoorbeeld familie, vrienden en/of collega’s die gehouden wordt als broodnodige onderbreking van de dagelijks sleur of om even te ontsnappen aan de drukte van de dag. Onder het genot van een kopje koffie of thee wordt er iets lekkers genuttigd (fika is overigens ook de benaming voor de lekkere traktaties). Traditioneel wordt er in Zweden tweemaal daags gefikad, zelfs op het werk (waar de werknemers verplicht worden). 

Het woord hygge is ontstaan in Noorwegen maar wordt nu voornamelijk in Denemarken gebruikt. Het is niet direct te vertalen naar het Nederlands, maar het is te omschrijven als de staat van warmte, gezelligheid en innerlijke voldoening die je voelt als je tijd doorbrengt met je dierbaren en niet bezig bent met andere zaken. Hygge kan worden versterkt door bijvoorbeeld comfort, de warmte van een open haard, een goede film, een kopje warme thee en een zoete traktatie. 

In het boek van Brontë Aurell staat een selectie van recepten om thuis je eigen fika te houden en de gezellige gevoelens van hygge te creëren met de mensen die je liefhebt. De eerste keuze voor een baksel uit dit geweldige boek viel op deze Noorse appelcake (Eplekake). Echt een verrukkelijke luchtige cake met royale afmetingen, die heel gemakkelijk is om te maken en die perfect is om met veel mensen te delen. Mij mag je er op elk moment van de dag een stuk van geven.

Tip: Wanneer je geen grote bakvorm hebt, of niet veel mensen van cake hoeft te voorzien, dan kun je het recept heel gemakkelijk aanpassen naar een kleinere vorm. Let er wel op dat baktijden kunnen verschillen bij verschillende formaten bakvormen ~ als je heavy cream kunt vinden, gebruik dat dan in plaats van slagroom. 


Ingrediënten
  • 4-5 Granny Smith appels
  • sap van 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 300 g boter, zacht
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 300 g bloem
  • 2 ½ tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 100 ml slagroom
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 35 g lichtbruine basterdsuiker
  • 40 g amandelschaafsel
Extra nodig
Rechthoekige bakvorm van 35 bij 25 centimeter, bakpapier
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, ca. 40 minuten oven, 30 minuten wachten



  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in en bekleed hem met bakpapier.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes. 
  • Doe de appelschijfjes in een kom en besprenkel ze met citroensap. Hussel goed door elkaar. 
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. 
  • Klop de boter, de fijne kristalsuiker en het vanillemerg tot een licht en romig mengsel. 
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door na elke toevoeging. 
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en het snufje zout boven de kom en spatel deze ingrediënten luchtig door het beslag. 
  • Voeg de slagroom toe en spatel ook deze door het beslag. 
  • Schep het beslag in de bakvorm en strijk glad. 
  • Bestrooi de appels met de lichtbruine basterdsuiker en kaneel en schep ze om, zodat ze helemaal bedekt zijn. 
  • Schik de appels netjes bovenop het cakebeslag. Bestrooi met amandelschaafsel. 
  • Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 35-45 minuten gaar, of tot een erin gestoken sateprikker er schoon uitkomt. 
  • Laat de cake 10 minuten afkoelen in de bakvorm voordat je hem eruit haalt. 
  • Serveer de cake warm of koud. 


Reacties