donderdag 27 april 2017

Chocoladetaart met gezouten karamel

Chocoladetaart met gezouten karamel
‘Wow!’. Met dit woord kun je deze verrukkelijke chocoladetaart met gezouten karamel denk ik het beste omschrijven. Ik was echt op slag verliefd bij de eerste hap die ik nam (en mijn proefpanel trouwens ook): wat een verslavend lekkere en fantastische lekkernij. 

Op de bodem van Verkade Digestive koekjes met pure chocolade ligt een laag zelfgemaakte gezouten karamel met daarop een laag romige chocoladeganache. Gezouten karamel is natuurlijk op zichzelf al goddelijk lekker, maar de combinatie met chocolade maakt het nog beter. 

De karamelvulling heeft trouwens een geweldige consistentie: stevig, maar tegelijkertijd zacht. Het zout is niet te overheersend aanwezig, maar vormt eerder een subtiele toevoeging die de taart nog rijker van smaak maakt. 

Het snufje zout bovenop de chocoladeganache geeft een verrassend smaakeffect, en vormt een smakelijke tegenhanger van de zoete ganache. Het resultaat is een taart met een heerlijke balans tussen zoet en zout en tussen crunchy en romig. Wees niet bang om dit recept eens te proberen, het is echt niet moeilijk. Het moeilijkste onderdeel is het wachten tot de taart is opgesteven, zodat je er eindelijk van kunt genieten. 


Ingrediënten
  • 300 g Verkade Digestive Puur koekjes
  • 185 g boter
  • 375 ml slagroom
  • 50 g boter
  • 330 g fijne kristalsuiker
  • 125 ml water
  • ca. 1 tl zeezout
  • 150 g Verkade pure chocolade
Extra nodig
Geribbelde rechthoekige bakvorm van 11 x 35 cm met losse bodem, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
50 minuten bereiding, ca. 4 uur wachten


  • Maal de Verkade Digestive Puur koekjes fijn in een keukenmachine. 
  • Smelt 105 g boter in een steelpan en voeg de koekkruimels eraan toe. Roer goed door elkaar. 
  • Verdeel het kruimelmengsel over de bakvorm. Druk met de achterkant van een lepel de kruimels stevig aan op de bodem en tegen de rand van de vorm. 
  • Plaats 30 minuten in de koelkast. 
  • Maak ondertussen de gezouten karamel. 
  • Doe 250 ml slagroom samen met 50 g boter in een steelpan. Plaats de pan op middelhoog vuur en breng het mengsel al roerend aan de kook. Haal de steelpan van het vuur en zet apart.
  • Doe de fijne kristalsuiker samen met het water in een steelpan. Plaats de pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. 
  • Draai het vuur hoog. 
  • Breng het mengsel aan de kook en kook ongeveer 10-12 minuten, zonder te roeren, tot het mengsel een diepe karamel kleur heeft. 
  • Haal de pan van het vuur en voeg het warme slagroom mengsel toe. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Voeg het zout toe en roer goed door met behulp van een garde. 
  • Zet de pan terug op het vuur en kook het mengsel, al roerend met je garde, nog 2 minuten. Haal de pan van het vuur. Laat de karamel iets afkoelen.
  • Haal de bakvorm uit de koelkast en giet de karamel op de koekbodem in de vorm. 
  • Plaats de bakvorm terug in de koelkast en laat de karamel in 2 à 3 uur opstijven.
  • Hak de Verkade pure chocolade fijn.
  • Breng 125 ml slagroom in een steelpan aan de kook. 
  • Voeg de fijngehakte Verkade pure chocolade toe aan de kokende room. Draai het vuur uit en roer goed tot er een egale massa is ontstaan. 
  • Voeg 30 g in blokjes gesneden boter toe en roer tot deze is opgelost. Laat de ganache iets afkoelen.
  • Haal de bakvorm uit de koelkast en giet de chocoladeganache over de karamel. Strijk glad. 
  • Plaats de bakvorm nog ongeveer 1 uur terug in de koelkast zodat de ganache kan opstijven.
  • Haal de taart uit de vorm. Strooi er eventueel nog wat zeezout over en serveer.


Chocoladetaart met gezouten karamel



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen