donderdag 11 mei 2017

Aardbeienslofjes

Aardbeienslofjes
Als er iets is waar ik mijn moeder aanstaande zondag heel erg blij mee kan maken, dan is het wel met een zelfgemaakte zoete lekkernij. Meestal is dat een lekkernij met chocolade, iets waar mijn moeder net als ik echt dol op is, maar een aantal jaar geleden heb ik haar ook verrast met een verrukkelijke aardbeienslof. Deze viel zo goed in de smaak dat ik dit jaar een variant op deze slof gemaakt heb. 

Deze keer heeft de slof (of eigenlijk slofjes, ik heb kleinere vormen gebruikt) een vulling van verrukkelijke hazelnootspijs met daarop een romige laag aardbeienroom (een soort Zwitserse room, maar dan op basis van aardbeien). Het geheel wordt (weer) afgemaakt met heerlijke verse, sappige & friszoete aardbeien en een paar heerlijke toeven vers geklopte slagroom. Onweerstaanbaar lekker. 

Je zal je gebaksvorkje even als koevoet moeten gebruiken om door het heerlijke sloffendeeg te komen, maar eenmaal in je mond smelt het deeg op je tong. Het is echt een fantastische traktatie. 

Tip: Voor dit recept heb ik kleine sloffenvormen (ovale bakringen) gebruikt van 15 bij 11 centimeter, maar je kunt natuurlijk ook de traditionele grotere sloffenvorm gebruiken. Je kunt met dit recept twee ‘normale’ sloffen maken, of drie kleinere exemplaren. Heb je maar 1 sloffenvorm? Bak dan 1 bodem per keer en bewaar het restant deeg afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Als je geen sloffenring(en) hebt, kun je de sloffen ook maken met een taartring of de ring van een springvorm. 


Ingrediënten
  • 100 g hazelnoten
  • 1 citroen
  • 275 g kristalsuiker + 1 el
  • 1 ei
  • 200 aardbeien + extra voor garnering (ca. 500 g, gehalveerd)
  • 3 eidooiers
  • 3 el maizena
  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 g roomboter
  • 80 g lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 325 ml slagroom
  • poedersuiker
Extra nodig
sloffenringen / ovale bakringen, fijne rasp, keukenmachine, staafmixer, bakplaat, bakpapier, huishoudfolie, spuitzakken, gekarteld spuitmondje
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 23-26 minuten oven, minstens 2 uur wachten


  • Maak eerst het hazelnootspijs. Doe 100 g hazelnoten, de geraspte schil van ¼ citroen en 100 g kristalsuiker in de keukenmachine en draai dit tot een grof mengsel. 
  • Klop 1 ei los en giet dit er geleidelijk bij. Blijf malen tot het een spuitbare massa is. 
  • Laat het spijs afgedekt rusten in de koelkast.

  • Maak 200 g aardbeien schoon en verwijder de kroontjes.
  • Pureer de aardbeien met een staafmixer. 
  • Breng de aardbeienpuree zachtjes aan de kook in een steelpan.
  • Klop ondertussen 75 g kristalsuiker, 2 eidooiers en 3 el maizena glad in een kom. 
  • Giet de helft van de warme aardbeienpuree bij het eimengsel. Klop dit mengsel goed door. 
  • Schenk dit mengsel weer in de pan, zet de pan op matig vuur en klop met een garde tot alles borrelt en indikt. 
  • Doe de warme crème in een kom en dek af met huishoudfolie. Laat afkoelen. 

  • Zeef 250 g bloem en het bakpoeder boven een kom. 
  • Voeg de roomboter, 100 g kristalsuiker, de basterdsuiker, één eidooier, de rasp van een halve citroen en het zout toe.
  • Kneed de ingrediënten kort met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed echt niet te lang door: zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. 
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van circa 1 centimeter. 
  • Druk met een sloffenring drie passende deegplakken uit het deeg.
  • Plaats de deegplakken op de met bakpapier beklede bakplaat. Plaats de sloffenringen om de deegplakken.
  • Doe het hazelnootspijs in een spuitzak en spuit het op de deegplakken tot 1 - 1,5 centimeter van de rand af. 
  • Bak de sloffen in 23 tot 26 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Verwijder de sloffenringen meteen na het bakken en laat de sloffen afkoelen. 

  • Klop 200 ml slagroom stijf. Klop hier 200 g van de afgekoelde aardbeiencrème door. Mocht het mengsel iets te slap zijn, voeg dan nog wat extra aardbeiencrème toe. Is het mengsel iets te dik, voeg dan nog wat ongeklopte slagroom toe en klop deze erdoor.
  • Spuit de sloffen op met de aardbeienroom.
  • Verdeel de gehalveerde aardbeien over de sloffen. 
  • Bestuif de sloffen met poedersuiker.
  • Klop 125 ml slagroom stijf met 1 el kristalsuiker en decoreer de sloffen met toeven slagroom.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten