donderdag 18 mei 2017

Blondies met lavendel & citroen

Blondies met lavendel & citroen
Wie in de zomermaanden door de Provence in Frankrijk rijdt kan ze niet missen, de prachtige uitgestrekte en bijna oneindige lavendelvelden. Voor zover het oog reikt een adembenemend mooie donkerpaarse gloed tussen de gouden graanvelden of zonnebloemen. Wow. En dan is er ook nog die heerlijke aromatische geur, een geur waar ik ontzettend blij van word. 

Nu weet ik al heel lang dat je de bloempjes van het mooie lavendelplantje kunt eten en dat het zelfs heel lekker schijnt te zijn om lavendel in je baksels te verwerken. Maar toch had ik dit nog nooit gedaan. Maar recentelijk heb ik dan toch de stoute schoenen aangetrokken en deze blondies met lavendel gemaakt. Ik zal eerlijk bekennen dat ik ietwat huiverig was voor het nemen van een hap en het nogal spannend vond om deze blondies aan mijn proefpanel voor te schotelen, maar WOW, wat zijn ze lekker. 

De frisse smaak van citroen combineert echt heel erg goed met de dromerige geur van de lavendelbloempjes, het is een match made in heaven. Met elke hap proef je de zomer, pure verwennerij. 

Tip: lavendelsuiker maak je door een gelijke hoeveelheid gedroogde lavendel en fijne kristalsuiker in een keukenmachine fijn te malen. Doe dus bijvoorbeeld 5 eetlepels gedroogde lavendel en 5 eetlepels fijne kristalsuiker in de keukenmachine en druk op de pulseerknop tot alles heel fijn gemalen is. Haal het mengsel daarna door een zeef, zodat eventuele grotere stukjes eruit gezeefd worden. 


Ingrediënten
  • 150 g boter
  • 225 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 2 el lavendelsuiker
  • 200 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 200 g witte chocolade, grof gehakt
  • 75 g macadamianoten, grof gehakt
  • poedersuiker
Extra nodig
Vierkante (brownie)bakvorm van 20 x 20 cm. (of max. 23 x 23 cm.), bakpapier, keukenmachine
Tijd (ongeveer) 
20 minuten bereiding, 20-22 minuten oven, 30 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de bakvorm in met boter en bekleed hem met bakpapier. 
  • Smelt de boter. Zet apart om iets af te laten koelen. 
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom. Voeg de lavendelsuiker toe en roer door elkaar met een garde. 
  • Klop in een andere kom de kristalsuiker en de gesmolten boter door elkaar. 
  • Voeg de eieren, de eidooier en de citroenrasp toe en klop tot een glad mengsel. 
  • Voeg het bloem-mengsel toe en spatel dit erdoor. 
  • Voeg de witte chocolade en macadamianoten toe en spatel ook deze erdoor. 
  • Vul de bakvorm met het beslag en strijk glad. 
  • Bak de blondiekoek ca. 20-22 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot de koek aan de bovenzijde gaar is maar nog steeds een beetje zacht en vochtig in het midden is. 
  • Haal de bakvorm uit de oven en laat de blondiekoek heel even afkoelen in de bakvorm. Haal de koek dan uit de vorm en laat hem afkoelen op een taartrooster. 
  • Bestuif de blondies voor het serveren met poedersuiker en snijd de koek in vierkantjes. 




Bron recept: Fika & Hygge, Brontë Aurell

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen