zondag 14 mei 2017

Citroen meringue rol

Citroen meringue rol
Er zijn van die baksels waarvan de aanblik je meteen het water in de mond doet lopen. En deze citroen meringue rol is voor mij zo’n baksel. Toen hij eenmaal opgerold voor mij op het aanrechtblad lag, maakte mijn hart echt een klein sprongetje van geluk: wat een bijzonder dessert. Het was dan ook een heuse kwelling toen ik hem eerst in zijn volle glorie op de foto moest zetten voordat ik kon beginnen met aansnijden en proeven, het liefst had ik mezelf er meteen op gestort. 

Maar het wachten werd beloond. En hoe. De aanblik was al fantastisch, maar de smaak was echt waanzinnig lekker. De rol is licht krokant van buiten, zacht en kleverig van binnen en hij omhult een frisse en romige citroenvulling. Het contrast tussen de zoete meringue en friszure vulling is echt verrukkelijk. 

Dit gerecht is gegarandeerd een winnaar tijdens het diner of je afternoon tea. Puur genieten. 

Tip: niet alle lemon curd die je maakt wordt gebruikt in het recept. Het restant kun je in een goed afgesloten potje in de koelkast bewaren en bijvoorbeeld gebruiken voor je zelfgebakken scones ~ ik gebruik in dit recept double cream (gekocht bij De Bruin & Stacey Living in Venlo), maar omdat dit nogal moeilijk verkrijgbaar is kun je het ook vervangen door een mengsel van mascarpone en slagroom: klop 250 g mascarpone samen met 150 ml slagroom, 2 el poedersuiker, de citroenrasp en een aantal eetlepels lemon curd tot een dikke crème en bestrijk hier de meringue mee.


Ingrediënten
  • 3 citroenen
  • 410 g fijne kristalsuiker + 1 el
  • 125 g boter, zacht
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 5 eiwitten
  • 30 g poedersuiker
  • 3 g maizena + 1 tl
  • ½ tl citroen-extract
  • 1 tl witte wijnazijn
  • amandelschaafsel
  • poedersuiker
  • 300 g double cream
  • 125 ml slagroom
Extra nodig
Fijne rasp, citruspers, fijne zeef, huishoudfolie, bakplaat, bakpapier, 2 spuitzakken, spuitmondje(s), rechthoekige bakplaat van 25 bij 38 centimeter met opstaande rand, theedoek
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, ca. 85 minuten oven, 4 uur wachten


  • Maak eerst de lemon curd. Rasp 2 citroenen en pers ze uit. Haal het sap door een fijne zeef om de velletjes en pitjes te verwijderen.
  • Doe de citroenrasp, 200 g fijne kristalsuiker en 125 g zachte boter in blokjes in een vuurvaste kom.
  • Zet de kom op een pan met een laagje zacht kokend water en laat de ingrediënten au bain-marie al roerend smelten.
  • Zodra de boter gesmolten is en goed met de andere ingrediënten vermengd is, voeg je het citroensap toe. Roer dit goed door het mengsel.
  • Klop 2 eieren en 2 eidooiers in een kommetje los en schenk deze daarna bij het mengsel in de kom. Roer goed door.
  • En nu is het een kwestie van geduld. Door de hitte zal het mengsel langzaam dikker worden, dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Blijf geregeld rustig roeren in de kom en zorg dat het mengsel niet gaat koken.
  • Als de lemon curd de gewenste dikte heeft (ongeveer de dikte van yoghurt) haal je de kom van de pan af.
  • Giet de lemon curd in een schaal en dek hem meteen af met huishoudfolie.
  • Laat de lemon curd helemaal afkoelen. Terwijl de curd afkoelt dikt hij nog verder in.

  • Maak ondertussen de citroenschuimpjes. 
  • Verwarm de oven voor op 100°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  • Zeef 30 g poedersuiker en 3 g maizena boven een kommetje. Roer door elkaar met een garde. Zet apart. 
  • Klop 1 eiwit in een vetvrije kom schuimig. Voeg geleidelijk 30 g fijne kristalsuiker toe en klop tot een heel stevig schuim. Het schuim is klaar als het in stijve pieken blijft staan. 
  • Spatel het poedersuiker-mengsel samen met het citroen-extract luchtig door het schuim. 
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met het schuim. 
  • Spuit kleine toefjes schuim op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Droog de schuimpjes 1 uur in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Zet de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de schuimpjes helemaal afkoelen. Haal ze uit de oven als ze afgekoeld zijn.

  • Maak dan de meringue. 
  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de rechthoekige bakplaat in met boter en bekleed hem met bakpapier. 
  • Klop 4 eiwitten tot schuim en voeg beetje bij beetje 180 g fijne kristalsuiker toe. 
  • Klop alles daarna tot een stevig en dik schuim. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden zonder dat het schuim eruit glijdt. 
  • Roer er 1 tl maïzena en de wijnazijn door. 
  • Strijk het schuim uit op de bakplaat en strijk het glad met een spatel.
  • Bestrooi het schuim met amandelschaafsel.
  • Bak de meringueplak ongeveer 22-25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de meringue een klein beetje licht bruin begint te kleuren. 
  • Leg ondertussen een schone theedoek op je werkblad. Leg hier een stuk bakpapier op en bestrooi dit royaal met poedersuiker.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de meringue 3 minuten afkoelen. Keer hem om op het bakpapier. Verwijder de bakplaat en trek voorzichtig het papier van de meringue af. 
  • Laat de meringue ongeveer 10 minuten afkoelen. 

  • Maak ondertussen de vulling. 
  • Rasp de schil van 1 citroen.
  • Roer de double cream met een spatel los. Voeg ongeveer 8 eetlepels lemon curd toe en spatel deze erdoorZorg ervoor dat het mengsel niet te dun wordt, maar een stevige consistentie behoudt. 
  • Spatel de citroenrasp erdoor. 
  • Strijk de vulling in een egale laag uit over de meringueplak. Houd ongeveer 3 centimeter van de rand van één lange kant vrij.  
  • Rol de meringueplak vanaf de lange kant voorzichtig van je af op. Zorg ervoor dat de naad aan de onderkant komt en wikkel de theedoek met bakpapier goed strak om de rol. 
  • Laat de rol (met theedoek) ongeveer 2 uur in de koelkast rusten. 
  • Haal de rol uit de koelkast, verwijder de theedoek en het vel bakpapier en leg de rol op een schaal. 
  • Klop de slagroom met 1 el fijne kristalsuiker stijf.
  • Spuit toeven slagroom op de rol en versier de rol met de citroenschuimpjes.




Citroen meringue rol


2 opmerkingen:

  1. Woww dat ziet er waanzinnig uit! Ik wil hem ook maken alleen kan ik nergens dubble crème vinden. Waar heeft u dat vandaan?


    Saartje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Saartje!
      Ik heb de double cream bij De Bruin & Stacey Living in Venlo gekocht. Het is helaas moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Je kunt de double cream vervangen, maak dan een mengsel van 1 deel mascarpone en 2 delen slagroom; of klop 250 g mascarpone samen met 150 ml slagroom, 2 el poedersuiker, de rasp van 1 citroen en een aantal eetlepels lemon curd tot een dikke crème en bestrijk hier de meringue mee.
      Succes!
      Heel veel groeten,
      Tessa

      Verwijderen