donderdag 3 augustus 2017

Aardbeien galettes

Aardbeien galettes
Wanneer mijn nichtje in haar vakanties bij mij komt logeren duiken we altijd even samen de keuken in. Het bakken van vanille cakejes en zandkoekjes gaat haar, met wat hulp van mij, inmiddels al aardig af. 

Vorige week hebben we voor het eerst samen taartjes gebakken. Geen bewerkelijke taartjes, maar gewoon heel gemakkelijke exemplaren: galettes. En omdat het zomerfruit nog volop aanwezig is en aardbeien ook favoriet zijn bij mijn nichtje, werden het aardbeien galettes. 

En zoals ik al zei zijn ze echt onwijs makkelijk om te maken. Alles wat je moet doen is van wat simpele basisingrediënten een deeg vormen, dit uitrollen tot 4 ronde lapjes, hierop plakjes aardbei leggen, de randen van de deeglapjes terugvouwen en de galettes in de oven schuiven. 

En het fijne is dat ze er helemaal niet perfect uit hoeven te zien, ze mogen best een rommelig uiterlijk hebben. Het resultaat na onze bakmiddag waren vier heerlijke zomerse fruittaartjes. Het zachte fruit en de knapperige bite van het deeg vormen een perfecte combinatie. Helaas konden we door het slechte weer niet buiten in de zon van onze creaties genieten, maar gelukkig haal je met deze galettes gewoon de zomer in huis. 

Tip: de galettes smaken extra lekker met verse slagroom. 


Ingrediënten
  • 200 g bloem
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 2 el ijswater
  • 1 tl vanille-extract
  • ca. 400 g aardbeien
  • 2 tl custardpoeder
  • amandelmeel
  • 1 ei
  • kristalsuiker
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, keukenmachine, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 1 ½ uur wachten


  • Meng voor het deeg de bloem en de lichtbruine basterdsuiker in een foodprocessor.
  • Voeg de koude boter toe en draai tot een kruimelig mengsel. 
  • Voeg, terwijl de machine draait, geleidelijk het ijswater en het vanille-extract toe. 
  • Laat de machine draaien tot je een samenhangend en glad deeg hebt. 
  • Haal het deeg uit de foodprocessor, druk tot een platte schijf en verpak in huishoudfolie. 
  • Leg het deeg 60 minuten in de koelkast te rusten.
  • Verwarm de oven voor op 210°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Was de aardbeien. Dep ze droog. Verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes (niet te dun).
  • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in vier gelijke delen. 
  • Rol elk deel op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van ca. 15-18 centimeter doorsnee. 
  • Leg de deegcirkels op de bakplaat. 
  • Verdeel een halve theelepel custardpoeder over het midden van elke deegcirkel en strooi hier wat amandelmeel over. 
  • Verdeel hier de aardbeien over.
  • Vouw de deegranden over de aardbeien en laat steeds iets overlappen. Houd het midden van de galettes open. 
  • Klop het ei los en bestrijk hier de deegranden mee. Bestrooi met wat kristalsuiker.
  • Bak de galettes in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 20-25 minuten goudbruin en gaar.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten