donderdag 10 augustus 2017

Blauwe bessen parfait

Blauwe bessen parfait
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar na de maaltijd heb ik altijd nog wel een gaatje vrij voor een overheerlijk dessert. En in de zomer is er een bepaald dessert waar ik echt geen ‘nee’ tegen kan zeggen: ijs. En het fijne aan ijs is dat het altijd gegeten kan worden, er is altijd wel een geschikt moment, ook op de minder warme zomerdagen. 

Het lekkerste ijs is natuurlijk zelf gemaakt. En omdat ik (helaas) niet in het bezit ben van een ijsmachine, blijft het bij mij bij het maken van een semifreddo of een parfait. Maar dat is absoluut geen straf. Dit ‘stilstaand ijs’ is echt om van te smullen en kost niet heel veel tijd om het te maken (het wachten tot het ijs is opgesteven duurt veruit het langst). Ik heb in het verleden al een aantal soorten parfait en semifreddo gemaakt, en hoewel de smaken steeds verschilden, bleef de presentatie vrijwel gelijk. 

Tijd om dat te veranderen. Deze keer dus geen plakken ijs, maar vierkante blokjes ingeklemd tussen twee krokante wafeltjes. Niet alleen leuk om te eten (dankzij de wafeltjes kun je de parfait beetpakken om heerlijk aan je ‘ijsje’ te likken), maar ook heel leuk om naar te kijken. 

Tip: voor net dat vleugje extra kun je een scheut(je) crème de cassis door de blauwe bessen puree mengen.


Ingrediënten
  • 18 Verkade Frou Frou Vanille wafeltjes
  • 150 g verse blauwe bessen
  • 1 el citroensap
  • 55 g geleisuiker
  • 2 eidooiers (L)
  • 45 g kristalsuiker
  • 125 ml slagroom
Extra nodig
Vierkante bakvorm (met losse bodem) van 15 x 15 centimeter, bakpapier, huishoudfolie, staafmixer
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 6 uur wachten


  • Bekleed de binnenzijde van de bakvorm met bakpapier of met huishoudfolie. Laat de folie of het papier ruim over de rand hangen. 
  • Leg 9 Verkade Frou Frou Vanille wafeltjes op de bodem van de bakvorm. Laat een beetje ruimte tussen de wafeltjes vrij. 
  • Breng 150 g blauwe bessen samen met 1 el citroensap en 55 g geleisuiker in een steelpan aan de kook. Blijf nog enkele minuten roeren tot de bessen geknapt zijn en de suiker is opgelost. 
  • Neem de steelpan van het vuur. Pureer de bessen met een staafmixer tot een puree. Laat afkoelen. 
  • Klop de eidooiers samen met de kristalsuiker in een hittebestendige kom los.
  • Klop dit mengsel vervolgens au bain-marie, tot de massa begint te binden.
  • Haal dan de kom van de pan en laat het eimengsel al roerende afkoelen. 
  • Klop de slagroom bijna stijf.
  • Spatel het eimengsel door de slagroom, tot alles goed gemengd is. Spatel dan de bessenpuree luchtig door het slagroommengsel. 
  • Schenk de parfaitbasis voorzichtig op de koekjes in de bakvorm. Strijk glad.
  • Leg 9 Verkade Frou Frou Vanille wafeltjes op de parfaitbasis, laat ook nu weer een beetje ruimte tussen wafeltjes vrij. Druk de wafeltjes heel licht aan. 
  • Dek de parfait af met huishoudfolie en vries hem ca. 6 uur in, tot hij stevig is. 
  • Haal de parfait uit de bakvorm en snijd hem met een scherp mes in 9 vierkantjes. 
  • Serveer de parfait met verse blauwe bessen en blauwe bessensaus. 



Blauwe bessen parfait

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen