Brownies met roomkaas & frambozen

Brownies met roomkaas & frambozen
Een baksel waarmee je iedereen verleidt. Dat is misschien wel de beste omschrijving die ik aan deze brownies mee kan geven. Want wow, wat zijn ze lekker.

Zoals je kunt zien bestaat dit verrukkelijke baksel uit drie lagen. Op de smeuïge en fudgy brownie ligt een laag romige en zachte cheesecake waar je tanden in weg zakken. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt het geheel bedekt door een lobbige deken van frisse en zoete frambozen-slagroom met daarop enkele verse frambozen. Hemels lekker. 

De frisse smaak van de frambozen is een goede tegenhanger van de zoete brownie en combineert tevens fantastisch met de roomkaas. Met elke hap proef je een heerlijke combinatie van smaken en texturen. 

Deze brownies zijn echt uitstekend voor je humeur en gelukkig zijn deze kleine humeurverbeteraars ook nog eens heel makkelijk om te maken. Probeer er nu nog maar eens ‘nee’ tegen te zeggen. 


Ingrediënten
  • 185 g boter, in blokjes
  • 200 g pure chocolade, grof gehakt
  • 110 g bloem
  • ¼ tl zout
  • ½ tl bakpoeder
  • 200 g donkerbruine basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 400 g roomkaas
  • 250 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 300 ml slagroom
  • 150 g frambozen + extra voor garnering
Extra nodig
Rechthoekige bakvorm van ca. 20 x 30 cm, bakpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, ca. 55 minuten oven, 4 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de bakvorm in met boter en bekleed hem met bakpapier. Laat het papier ruim over de rand hangen.
  • Smelt de boter en pure chocolade, onder af en toe roeren, au bain-marie. 
  • Neem de kom van de pan en laat iets afkoelen. 
  • Zeef de bloem, het zout en het bakpoeder boven een kom. Roer deze ingrediënten met een garde door elkaar en zet apart. 
  • Klop de bruine basterdsuiker en drie eieren tot een dik en romig mengsel. 
  • Roer er het chocolademengsel door. 
  • Spatel er het bloemmengsel doorheen. Meng alles voorzichtig maar goed, en zorg ervoor dat zich onder in de kom geen poeltje van chocolade bevindt. 
  • Giet het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk het glad.
  • Doe de roomkaas, 150 g poedersuiker en het vanille-extract in een kom klop door elkaar tot een glad mengsel. 
  • Voeg één voor één twee eieren toe. Klop nog even goed door.
  • Schep dit mengsel op het browniebeslag en strijk glad.
  • Bak de browniekoek ongeveer 55 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot hij iets begint los te laten van de zijkant.
  • Laat de browniekoek volledig afkoelen in het bakblik.
  • Plaats de browniekoek afgedekt minstens 2 uur in de koelkast. 
  • Klop de slagroom en 100 g poedersuiker tot zich stijve pieken vormen. Voeg 150 g frambozen toe en klop door elkaar.
  • Leg de browniekoek op een schaal (met de roomkaaslaag naar boven) en strijk de slagroom-frambozenlaag gelijkmatig uit over de bovenkant. Garneer met extra frambozen. Bestuif eventueel met poedersuiker.
  • Snijd in vierkantjes.




Bron recept: gebaseerd op een recept uit Het Hummingbird Bakboek

Reacties