donderdag 11 januari 2018

Kruidige cakejes

Kruidige cakejes
Buiten raast de wind door de bomen, regent het zo nu en dan pijpenstelen en is het waterkoud. Binnen zit ik het liefst op de bank met een goed boek, een kop dampende thee én iets lekkers. En wat past er nu beter bij dit winterweer dan deze kruidige cakejes? 

Wanneer je er je tanden in zet vindt er echt een kleine smaakexplosie in je mond plaats. De warme & zoete geur van kaneel, de krachtige kruidige smaak van nootmuskaat en de combinatie van kruidnagel en sinaasappel maakt deze cakejes echt tot een winterse traktatie. Verrukkelijk. 

Het is jammer dat ik geen geuren bij de foto kan toevoegen, want je zou er spontaan van gaan watertanden. Gelukkig ging mijn proefpanel ook al watertanden bij de aanblik van deze cakejes. 

Dankzij de prachtige vorm hebben ze geen decoratie meer nodig (misschien een beetje poedersuiker, maar ook dat is geen must), dus ik hoefde geen extra inspanning te verrichten om toch indruk te maken en zo kon ik weer snel op de bank kruipen om mijn boek uit te lezen.  


Ingrediënten
  • 95 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • ¾ tl gemalen kaneel
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl koekkruiden
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • ¼ tl zout
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 65 g appelmoes
  • 175 g abrikozenjam
  • 75 g (bittere of zoete) sinaasappelmarmelade
Extra nodig
Nordic Ware Ruffled Medallion Cakelet Pan (of cakevormpjes met een gezamenlijke inhoud van ca. 700 ml), kwastje
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, ca. 20-25 minuten oven, 45 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 165°C. Vet de bakvorm goed in met boter en bestuif met bloem. Klop de overtollige bloem uit de vorm. 
  • Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel, kruidnagel, koekkruiden, nootmuskaat en zout boven een kom. Roer goed door elkaar met een garde. Zet apart.
  • Klop in een andere kom de suiker en zonnebloemolie door elkaar. 
  • Voeg het ei toe en klop dit er goed door. Klop er vervolgens de appelmoes door.
  • Voeg het bloemmengsel in 2 delen toe en klop tot alles is opgenomen. 
  • Verdeel het beslag over de holtes van de bakvorm, zorg ervoor dat elke holte voor niet meer dan ¾ gevuld is. 
  • Bak de cakejes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20-25 minuten gaar. Test met een prikker of de cakejes gaar zijn. 
  • Laat de cakejes 10 minuten afkoelen in de vorm en stort ze dan op een rooster om verder af te koelen. 
  • Verwarm de abrikozenjam samen met de sinaasappelmarmelade en 1 tl water in een steelpan. Breng het mengsel al roerend aan de kook.
  • Wrijf het jammengsel door een zeef en bestrijk er voorzichtig de cakejes mee. 
  • Serveer.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten