Chocolate Chip Whoopies

Chocolate Chip Whoopies
 
 
De whoopie; een rage die vanuit de Verenigde Staten en Engeland zo mijn keuken binnen is komen waaien. Wat een whoopie (of whoopie-pie) is? Ik denk dat whoopies het beste te omschrijven zijn als een kleine lekkernij, gemaakt van twee ronde, cake-achtige koekjes, met daartussen een romige & smeuïge vulling. Voor zowel de smaken van de cakejes/koekjes als de vulling zijn de variaties én combinaties bijna eindeloos. Ook met de decoratie kun je allerlei richtingen uit. 
 
Omdat ik een groot fan ben van ‘Chocolate Chip Cookies’, lag het maken van ‘Chocolate Chip Whoopies’ erg voor de hand. Het recept komt uit het geweldige boek Juliette’s Whoopies van Brenda Keirsebilck. Voor het maken van whoopies kun je gebruik maken van een whoopie-bakplaat of whoopie-bakmaat, maar het is ook net zo makkelijk om gewoon hoopjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat te spuiten.


Ingrediënten
  • 275 g boter
  • 140 g kristalsuiker
  • 200 g poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 280 g bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
  • 125 ml melk + een scheutje
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 340 g pure chocolade
Extra nodig
Spuitzak, een met bakpapier beklede bakplaat (dit mag ook een whoopie-bakmat of ingevette whoopie-bakplaat zijn)
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 9 minuten oven, 15 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een of meerdere bakplaten met bakpapier.
  • Hak 300 g pure chocolade in kleine stukken (of gebruik kant en klare chocolate-chips).
  • Mix 150 g boter en de kristalsuiker tot een luchtig geheel.
  • Voeg het ei en de eidooier toe en klop tot een homogeen mengsel.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en het natriumbicarbonaat.
  • Voeg een deel van dit bloemmengsel bij het eimengsel. Klop dit kort door, totdat je geen bloemresten meer ziet.
  • Voeg vervolgens een deel van de melk en het vanille-extract toe en klop dit goed door totdat je een glad deeg hebt.
  • Herhaal de vorige twee stappen tot het bloemmengsel en melk en vanille-extract op zijn en je een glad deeg gekregen hebt.
  • Doe het deeg in een spuitzak en spuit hoopjes op de met bakpapier beklede bakplaat (of whoopie-bakmat). Laat tussen de whoopies genoeg ruimte vrij, want ze vloeien uit tijdens het bakken. Wanneer je een whoopie bakplaat gebruikt, spuit dan kleine hoopjes in de bakholtes en strijk deze glad met een lepel.
  • Druk in elke whoopie een aantal chocoladebrokjes (zo veel je zelf wilt).
  • Bak de whoopies in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 9 minuten gaar. Ze moeten terugveren als je erop duwt.
  • Laat de whoopies afkoelen.
  • Klop voor de chocoladevulling 125 g boter zacht, romig en wit.
  • Voeg er dan al mixend de poedersuiker aan toe (doe dit voorzichtig want poedersuiker ‘stuift’ nogal en voor je het weet ligt er meer poedersuiker naast de kom dan dat er in zit).
  • Mix de suiker en boter tot een glad geheel.
  • Voeg een scheutje melk toe en mix goed door.
  • Smelt 40 g pure chocolade au bain-marie en laat de chocolade afkoelen tot op kamertemperatuur.
  • Meng de chocolade dan door het boter-suikermengsel. Klop goed door zodat je een egaal bruin mengsel krijgt.
  • Spuit de botercrème op de ene helft van de whoopies en bedek met de andere helft.
  • Serveer.



 

Reacties