Kersen pavlova

Kersen pavlova
Vorige maand besloot ik dat de maand juli op mijn blog een fruitmaand ging worden, een maand waarin ik enkel recepten zou plaatsen met vers (zomer)fruit in de hoofdrol. De spits beet ik af met een verrukkelijke aardbeien tiramisu en vandaag is het al weer tijd voor de hekkensluiter: een pavlova, misschien wel dé fruittaart aller fruittaarten. 

Het is een lekkernij die ik het liefst de hele zomer door maak, want met zijn lichte & krokante bodem, frisse vulling en sappig fruit is het een ideaal zomers dessert te noemen. 

Nu heb ik deze maand ook weer meegedaan aan de Foodblogswap, waarbij ik het blog Lekker eten met Marlon kreeg toegewezen. Helaas kon ik op haar website geen recept voor een pavlova vinden, maar gelukkig wel eentje voor speculaas schuimpjes. 

Ik besloot dit te combineren met haar recept voor MonChou-taartjes in mini glaasjes. Het resultaat is deze feestelijke speculaas pavlova met zachte mascarponevulling en kersen. De combinatie tussen zoet, knapperig, romig en fris is er één om je vingers bij op te eten. 

Tip: je kunt één grote pavlova maken, maar eenpersoons-pavlovaatjes zijn een leuk alternatief ~  als extra kers op de taart kun je nog wat kersensaus over de pavlova gieten. 


Ingrediënten
  • 4 eiwitten
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 100 g poedersuiker
  • ¼ tl wijnsteenzuur
  • 12 g maïzena
  • ½ tl speculaas/koekkruiden
  • 250 g mascarpone
  • 125 ml slagroom
  • 50 g witte chocolade
  • bastognekoeken
  • verse kersen
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 105 minuten oven, 90 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zeef de poedersuiker samen met de maïzena en de speculaaskruiden boven een kom. Roer deze ingrediënten door elkaar met een garde. Zet apart. 
  • Klop de 4 eiwitten samen met het wijnsteenzuur in een vetvrije kom bijna stijf.
  • Klop er dan lepel voor lepel 150 g bruine basterdsuiker door, tot het eiwit stijf en glanzend is. 
  • Spatel het poedersuiker-mengsel voorzichtig door het schuim.
  • Schep de stijfgeklopte eiwitten op de met bakpapier beklede bakplaat in een cirkel.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur direct naar 120°C. Bak de pavlova 1 uur en 45 minuten. 
  • Zet de oven uit, laat de ovendeur gesloten en laat de pavlova afkoelen. 
  • Schuif/leg de afgekoelde pavlova op een groot plat bord of plank.
  • Verkruimel enkele bastognekoeken en verdeel de kruimels over de pavlova.
  • Klop de mascarpone en de slagroom kort door elkaar, tot de ingrediënten goed gemengd zijn. 
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie (of in de magnetron) en laat iets afkoelen. 
  • Klop de iets afgekoelde witte chocolade door het mascarponemengsel. Doe het rustig aan bij het kloppen: het moet niet te dik worden. Klop dus ook niet te lang door, het hoeft echt maar heel kort. Mocht je vulling te dik zijn geworden, voeg dan nog een klein beetje ongeklopte slagroom toe om de vulling te verdunnen.
  • Verwijder de pitten uit een aantal kersen en hak de kersen grof. Spatel de stukjes kers door het mascarponemengsel. 
  • Schep de vulling op de pavlova en leg er verse kersen op (die je eventueel al ontpit hebt). 
  • Serveer.


Reacties