Chocolade-sinaasappel moussetaart

Chocolade-sinaasappel moussetaart
Nu het paasfeest achter de rug is en je bezig bent met het opeten van al die overgebleven chocolade paaseitjes, -paashazen en –paaskippen, is een chocoladetaart waarschijnlijk wel het laatste waar je dit weekend zin in hebt. Maar ondanks het feit dat ook mijn maag nog vol zit van al die chocolade paas-lekkernijen, begon mijn chocoholic-hart toch harder te slaan bij de gedachte aan deze chocolade-sinaasappel moussetaart. 

Van de klassieke combinatie van chocolade en sinaasappel maakt mijn hart sowieso een sprongetje van geluk, en wanneer we het dan ook nog eens hebben over chocolademousse, dan heb ik mijn chocolade-honger niet meer onder controle: deze taart moest dus gemaakt worden. En ik kreeg er geen spijt van. 

De zachte chocolade-biscuitbodem is doordrenkt met sinaasappellikeur en besmeerd met sinaasappelmarmelade, wiens bitterheid een mooi contrast vormt met al dat zoet. En op deze bodem ligt een dikke & compacte laag chocolade-sinaasappelmousse. Elke hap is een genot voor je smaakpapillen, echt pure verwennerij. 


Ingrediënten
  • 2 eieren
  • 225 g fijne kristalsuiker
  • 75 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 volle el cacaopoeder
  • 10 el sinaasappel-likeur
  • 6 el sinaasappelmarmelade
  • 400 ml slagroom
  • 350 g pure chocolade, fijn gehakt
Extra nodig
Ronde springvorm van 20 cm doorsnee, bakpapier, acetaatfolie (optioneel)
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 15 minuten oven, minstens 2 ½ uur wachten

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Leg op de bodem van de springvorm een vel bakpapier en sluit de vorm. 
  • Klop de eieren met 75 g fijne kristalsuiker tot een lichte en romige crème, die als een dik lint van de garde loopt.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel met de cacao boven de kom en spatel luchtig door het eimengsel. 
  • Schenk het chocoladebeslag in de vorm. 
  • Bak de biscuitbodem in het midden van de voorverwarmde oven in 15 minuten gaar. 
  • Laat de biscuitbodem 5 minuten afkoelen in de vorm en leg dan voorzichtig op een taartrooster om verder af te koelen.
  • Was de springvorm schoon, bekleed de bodem opnieuw met een vel bakpapier en bekleed ook de binnenzijde van de rand met bakpapier (of met acetaatfolie).
  • Besprenkel de afgekoelde biscuitbodem met 5 el sinaasappellikeur en bestrijk met de sinaasappelmarmelade.
  • Leg de bodem in de vorm. 
  • Doe de resterende 150 g fijne kristalsuiker met  5 el sinaasappellikeur in een steelpan en breng aan de kook. Roer regelmatig tot een heldere suikersiroop ontstaat.
  • Neem de pan van het vuur en laat de fijn gehakte pure chocolade al roerende in de warme suikersiroop smelten. Schenk de chocolademassa in een kom en laat afkoelen. 
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Spatel in 3 à 4 porties de slagroom door de chocolademassa. 
  • Schenk de chocolademousse in de vorm en strijk glad. 
  • Zet de taart minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Garneer de taart eventueel met lobbig geklopte slagroom en chocoladekrullen. 
  • Serveer.




Bron recept: Janneke Philippi, Mijn favoriete desserts

Reacties

Een reactie posten