Aardbeienbavarois taartjes

Aardbeienbavarois taartjes
 
 

Over een week is het weer zover, moederdag. De dag waarop moeders heerlijk in het zonnetje worden gezet en iedereen doet wat ie kan om moeder te verwennen. Met een lekker ontbijtje op bed of een mooie tekening maakte ik mijn moeder vroeger heel erg blij, tegenwoordig wordt ze het liefst “verrast” met een bloemetje. Het is niet het meest originele moederdagcadeau, maar wel altijd leuk om te geven & te krijgen. Want zeg nou zelf, is er iemand die niet gelukkig wordt van bloemen?

Maar naast een bos bloemen is er nóg iets waar ik mijn moeder altijd heel erg blij mee kan maken: een lekkere zelfgebakken taart. En daarom leek het mij leuk om volgende week een glimlach op mijn moeders gezicht te toveren met deze overheerlijke aardbeienbavarois taartjes versierd met eetbare bloemen. Zo sla ik twee vliegen in één klap. De taartjes zijn heerlijk fris, licht & luchtig en de bloemen zorgen voor een feestelijk en kleurrijk tafereel op je gebaksbordje, ze zijn echt het tovermiddel voor instant vrolijkheid.

Tip: om de aardbeienbavarois iets roder van kleur te maken (i.p.v. roze), heb ik wat rode voedselkleurstof toegevoegd.


Ingrediënten

  • 15 g boter
  • 2 eieren
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 20 g bloem
  • 70 g amandelmeel
  • 125 g aardbeien + extra voor garnering
  • 2 el aardbeienlikeur
  • 2 ½ blaadje gelatine
  • 2 eidooiers
  • 1 eiwit
  • 20 g poedersuiker
  • 125 ml slagroom

Extra nodig
5 kookringen van 7 cm doorsnee en 5½ cm hoog, bakplaat, bakpapier, liniaal, scherp mes, ronde uitsteker van 5½ cm doorsnee, acetaatfolie, fijne zeef, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 9 minuten oven, minstens 4 ½ uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor 200ºC (boven- en onderwarmte). Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Smelt 15 g boter in een steelpan of magnetron. Zet apart.
  • Splits twee eieren. Klop de twee eidooiers met 40 g kristalsuiker en 1 zakje vanillesuiker au bain-marie schuimig.
  • Klop de twee eiwitten met 45 g kristalsuiker stijf.
  • Meng 20 g bloem met 70 g amandelmeel en spatel dit samen met de gesmolten boter door het eidooiermengsel. Spatel daarna de stijfgeklopte eiwitten erdoor.
  • Smeer het beslag dun uit over de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het biscuit in ongeveer 9 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Laat het biscuit afkoelen.
  • Snijd uit de biscuitplak met een scherp mes 5 lange repen van 3 centimeter breed en 20,5 centimeter lang en steek met de ronde uitsteker 10 rondjes uit de biscuitplak.
  • Bekleed de binnenzijde van de kookringen met acetaatfolie.
  • Bekleed de binnenzijde van de ringen aan de onderzijde met de repen biscuit.
  • Plaats de ringen op een met bakpapier beklede snijplank.
  • Leg in elke kookring één rond biscuitplakje. Houd de andere plakjes nog even apart.


  • Pureer de aardbeien met de staafmixer.
  • Hang de fijne zeef boven een kom en schenk de aardbeienpuree in de zeef. Wrijf met de bolle kant van een lepel de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree krijgt.
  • Meng de aardbeienlikeur door de puree.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Doe de 2 eidooiers in een kom.
  • Breng 25 ml water samen 25 g fijne kristalsuiker in een steelpannetje aan de kook.
  • Doe de suikersiroop over in een schaaltje en verwarm de siroop 30 seconden op vol vermogen in de magnetron.
  • Giet de siroop op de eierdooiers en klop ze wit en romig op.
  • Spatel de aardbeienpuree erdoor.
  • Knijp de gelatine uit en smelt de gelatine in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen in een paar seconden.
  • Spatel de gelatine vlug en krachtig door het aardbeienmengsel.
  • Klop 125 ml slagroom met 15 g fijne kristalsuiker bijna stijf.
  • Klop 1 eiwit met de poedersuiker tot stijve pieken.
  • Spatel het eiwit en de slagroom luchtig door het aardbeienmengsel.


  • Vul de kookringen tot aan de rand van de biscuitreep met de aardbeienbavarois. Leg er vervolgens een rondje biscuit op.
  • Leg hier een aardbei op.
  • Vul de ringen daarna tot aan de rand met de resterende bavarois.
  • Dek de taartjes af en laat ze minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwijder de kookringen.
  • Garneer de taartjes met eetbare bloemen en/of toeven slagroom met verse aardbeien. 



Reacties