Voordat je begint


Sinds een aantal jaren geleden bij mij het bak-virus heeft toegeslagen, ben ik er achter gekomen dat er altijd wel een goede reden is om koekjes, taarten, (cup)cakes, brownies en dergelijke te maken. Inmiddels breng ik dan ook een groot deel van mijn vrije tijd door in de keuken.

Het is natuurlijk makkelijk om taarten, koekjes en andere zoetigheden bij de bakker of in de winkel te kopen, maar geloof mij: het geeft ontzettend veel voldoening wanneer er een zelfgefabriceerd baksel voor je op tafel staat.

En het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om zelf iets te maken. Voor een eenvoudige cake klop je met je handmixer een paar basisingrediënten (boter, suiker, eieren en bloem) door elkaar, doet het mengsel in een bakvorm, zet deze een tijdje in een voorverwarmde oven, en klaar is kees.

Je hoeft geen keukenprinses te zijn om een recept te kunnen lezen en correct instructies uit te kunnen voeren. Nu wil ik je geen bak-instructies opdringen, maar ik wil je wel wat nuttige tips meegeven die je baksucces (kunnen) vergroten.  

  • Lees een recept altijd van het begin tot eind door voordat je begint. Zo ben je overal op voorbereid en kom je niet ineens voor onaangename verassingen te staan.
  • Verwarm de oven altijd voor. Als je dit niet doet, kan het resultaat tegenvallen.
  • Baktijden zijn altijd ‘ongeveer’, want geen enkele oven is hetzelfde. De oventemperatuur kan per oven verschillen en ook afwijken van de ingestelde temperatuur. Gebruik dus ook altijd je eigen inzicht.
  • Tenzij anders aangegeven, plaats je het rooster zodanig in de oven dat het te bakken product in het midden van de oven komt te staan of te liggen.
  • Gebruik goede kwaliteit ingrediënten: hiermee valt of staat het resultaat.
  • Tenzij anders aangegeven in de recepten, moeten alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint.
  • Als je vergeten bent de eieren op tijd uit de koelkast te halen, kun je ze een paar minuten in een kom handwarm water leggen om op temperatuur te komen. De boter kun je in stukjes snijden, zodat ook deze sneller op temperatuur is.
  • Vet bakvormen voor gebruik altijd goed in met boter, olie of bakspray. Of gebruik bakpapier.
  • Gebruik voor het maken van cupcakes altijd een bakblik. Dit zorgt voor een egale verspreiding van de warmte, daarnaast behouden de cupcakes hun mooie vorm.
  • Theelepels en eetlepels zijn geen willekeurige maten. Een theelepel heeft een inhoud van 5 ml en een eetlepel van 15 ml. Tenzij anders aangegeven in het recept, zijn het altijd afgestreken lepels.
  • Gebruik altijd een goede digitale keukenweegschaal. 
  • Stop met mixen (bij het maken van beslag) als de bloem is opgenomen. Te lang doormixen zorgt voor een zwaar en compact resultaat in plaats van lekker luchtig.
  • Au bain marie houdt in dat je de ingrediënten in een hittebestendige kom doet en die boven een pan met heet/zacht kokend water hangt. Hierbij zorg je er wel voor dat de bodem van de kom niet in contact komt met het water. De ingrediënten smelten door de warmte van de stoom.
  • Wanneer je eiwitten stijf gaat kloppen, zorg er dan voor dat zowel je kom als garde(s) schoon en vetvrij zijn.
  • Haal een taart of cake na het bakken niet te snel uit de vorm.
  • Laat cupcakes na het bakken nog een minuut of vijf in het blik staan voordat je ze op een rooster laat afkoelen: zo voorkom je een vochtige bodem.
  • Rol deeg altijd uit op een met bloem bestoven werkvlak met een deegroller die je goed met bloem hebt ingewreven. Aan plakkerig deeg kun je gerust nog een beetje extra bloem toevoegen.
  • Wanneer je een cake of taart (al dan niet aangesneden) wilt bewaren tot de volgende dag, verpak hem dan in folie om uitdrogen te voorkomen. Bewaar gebak met room altijd afgedekt in de koelkast. Bewaar koekjes in een luchtdichte trommel.
  • De aanbevolen bewaartijd geeft aan hoelang de kwaliteit op zijn best is, maar taarten en koekjes kunnen vaak nog wel een paar dagen langer bewaard worden. 
  • De eieren die ik in de recepten gebruik zijn biologisch (maat L) en de boter is ongezouten.
  • In de recepten wordt alleen chocolade gebruikt met minimaal 70% vaste cacaobestanddelen.
  • Gebruik liever vanille- en amandelextract (o.a. verkrijgbaar via het internet en speciaalzaken) in plaats van aroma (de flesjes met synthetische inhoud die de supermarkt verkoopt), extract heeft namelijk veel meer smaak.

Het kan zijn dat je baksels niet altijd even perfect uit de oven komen, maar zolang je je aan het recept houdt, is een lekker eindresultaat gegarandeerd. Wanneer je zelf gaat experimenteren kunnen je baksels natuurlijk mislukken, maar dat betekent niet het einde van de wereld. Raak dus vooral niet in paniek.

Hoe meer ervaring je opdoet in de keuken, hoe minder fouten je zult maken en hoe makkelijker het wordt. Vergeet nooit dat al die talent- en succesvolle professionals en culinaire auteurs ook ooit ergens begonnen moeten zijn: en ik durf te wedden dat hun eerste baksels ook niet allemaal even geslaagd waren.

Naast zoete baksels zul je op dit blog ook recepten tegenkomen waarbij je helemaal geen oven hoeft te gebruiken. Wat alle recepten met elkaar gemeen hebben, is dat ze zoet & verleidelijk zijn. En dat ik ze natuurlijk allemaal een aantal keer uitgeprobeerd heb om er zeker van te zijn dat de recepten kloppen en ze de moeite waard zijn om te maken… en dat zijn ze.

Veel (bak)plezier en geniet van het eindresultaat!


Tessa

Reacties

  1. Hoi Tessa, zet jij je oven op een elektrische stand of hetelucht! Bedankt voor het delen van je heerlijke recepten! Groetjes Marja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Marja, ik gebruik altijd de elektrische ovenstand. Leuk dat je mijn blogposts leest! Groetjes Tessa

      Verwijderen
  2. Hallo Tessa,
    mijn zusje heeft een glutenallergie. Ik wil graag voor haar een chocolade taart maken, en ik vind deze site het vertrouwelijkst kun je die misschien een keer er opzetten??
    groetjes Vera

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Vera,
      Leuk dat je een chocoladetaart voor je zusje wilt maken! Ik bak eigenlijk nooit bewust glutenvrij, maar het komt wel eens voor dat ik iets lekkers gemaakt hebt wat dan toevallig ook nog eens glutenvrij blijkt te zijn. Zo heb ik al eens een aantal chocoladetaarten gemaakt waarin geen gebruik wordt gemaakt van bloem/zelfrijzend bakmeel en die volgens mij dus geschikt zijn voor je zusje (maar ik ben natuurlijk geen glutenintolerantie expert). Je zou de chocolademoussetaart kunnen maken, de chocolademoussetaart met hazelnoten, de paaseitjesnest-taart, de Torta alla gianduia (Nutellataart) of de ‘Death by Chocolate’. Ik hoop dat je hier iets mee kunt, maar anders zal ik eens over een andere lekkere glutenvrije chocoladetaart nadenken.
      Groetjes,
      Tessa

      Verwijderen
  3. Hallo,
    Mag ik vragen welke gelatineblaadjes worden gebruikt? Van hoeveel gram?
    Er zijn gelatineblaadjes die dubbel zoveel wegen als andere, vandaar mijn vraag :
    wat is het gewicht van de gelatineblaadjes die in bovengenoemde taart gebruikt worden?
    Graag een seintje aub.
    Alvast bedankt.
    Groetjes,
    Christiane

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemiddag Christiane,

      Ik gebruik de gelatineblaadjes van Dr Oetker. In 1 pakje van 20 gram zitten 12 blaadjes gelatine, dus 1,67 g per blaadje.

      Met vriendelijke groet,
      Tessa

      Verwijderen
  4. Please can you tell me what almond paste is and if you have a recipe? thanks

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Almond paste is made from ground almonds (or almond meal) and sugar in equal quantities, with a small amount of beaten egg(s) added as a binder. It is similar to marzipan, but has a coarser texture.

      Recipe: place 200 g white almonds, the zest of 1/2 lemon and 200 g granulated sugar in a food processor and grind them to a coarse mixture. Beat 1 egg, and gradually add it. Keep grinding until it is a malleable mass, in which you can still taste a tiny piece of almond.
      Keep the mixture, well wrapped, in the fridge for about a week, to allow the flavors to mingle.

      Greetings,
      Tessa

      Verwijderen
  5. Beste Tessa,
    Complimenten over je blog. Prachtige foto's. Zo'n zin om te gaan bakken.
    Fijn dat je links erbij hebt gezet van o.a. silicone bakvormen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten